Naar de navigatie Naar de inhoud

Wanneer worden traditionele en alternatieve dokters eens vriendjes?

Geplaatst op 22 juli 2015 door - 3204 keer bekeken

"Dit is de Oberon," zegt mijn reumatoloog, terwijl hij een koptelefoon op mijn hoofd zet. "Ooit ontwikkeld door de Russische geheime dienst." Geluidsgolven schieten door mijn lijf en maken een kaart van mijn organen. Ik frons mijn wenkbrauwen en vraag me af in welke vreemde situatie ik ben beland. Op het scherm wordt ondertussen ingezoomd op de problemen: mijn neus ('te gevoelig'), mijn schouders en rug. Bizar. Het klopt als een bus.

De traditionele medische wereld en 'alternatieve' staan in Nederland ver van elkaar. De zorgverzekeringen maken het gat alleen maar groter, door steeds lagere vergoedingen voor alternatieve behandelingen te bieden. Een patiënt moet vaak veel dokken voor acupunctuur, een behandeling die in China juist onder de traditionele geneeskunde valt.

Pijnstillers tegen zenuwpijn

Sinds kort heb ik een reumatoloog die een brug slaat tussen de twee werelden. Hij is namelijk óók natuurgeneeskundige. Het afgelopen jaar heeft hij mijn leven stukken beter gemaakt met pijnstillers tegen zenuwpijn, vitaminepillen en een speciaal dieet. Ook loop ik bij een haptonoom, die qua vergoeding gelukkig onder fysiotherapie valt.
Met mijn aandoening, fibromyalgie, doet de traditionele medische wereld weinig. Juist door het gebrek aan bewijs. Ik wil me daar niet zomaar bij neerleggen. Als mijn leven een stukje minder pijnvrij kan zijn, probeer ik alles uit. Acupunctuur hoorde daar ook bij en werkte een stuk beter dan fysiotherapie. De spierspanning in mijn schouders nam af, maar het waren voor mij megazware behandelingen.

Mijn reumatoloog, die hier en daar op websites als 'kwakzalver' wordt aangeduid, begon zo'n anderhalf jaar geleden met het verbeteren van mijn gezondheid. Vrienden keken huiverig toen ik het 'experiment' begon. Maar ik voel me inmiddels beter dan ooit. Vandaag leek ik zelfs te zweven. Als je gewend ben om continu met pijn te leven, is het héél gek als je de schouders en nek alleen nog maar een beetje voelt 'zeuren'.

Durven leven

Stel je eens voor, dat ik niet met deze reumatoloog in aanraking was gekomen? Zou ik dan nu het actieve leven als reisjournalist überhaupt kunnen leiden? Door de medicijnen tegen zenuwpijn durfde ik weer te bewegen, in het weekend los te komen van de bank en te léven. Zoveel dokters zag ik, niemand bood ook maar enige hulp aan. Als ik nu terugkijk, zat ik behoorlijk in de put, maar kreeg ik nergens een helpende hand aangereikt. Twaalf jaar lang.

En ik ben niet de enige die zich zo hulpeloos heeft gevoeld. Momenteel volg ik samen met fotograaf Ronald Fleurbaaij jongeren met een aandoening voor mijn boek 'Ik ben ziek, maar je ziet het niet', en iedere keer hoor ik hetzelfde liedje. Cliënten worden van het kastje naar de muur gestuurd. Niemand krijgt begeleiding. Jeetje, het gaat hier wel om talentvolle jongeren wiens leven soms bijna stil komt te staan! Talenten die we zo goed kunnen gebruiken.

Tafelgenoten begrijpen mijn glutenvrije dieet niet altijd. "Je hebt je hele leven toch al gluten gegeten?" Ik hoop ondertussen dat ik eindelijk de oorzaak van mijn pijn heb gevonden. Ze zeggen maar wat ze niet laten kunnen. Al zou het zo ontzettend fijn zijn als het zwartwitdenken in de maatschappij minder wordt, als de traditionele en alternatieve dokters hun handen in elkaar kunnen slaan. Mijn reumatoloog is het ultieme voorbeeld, het kan.

Jessica de Korte (@jdk222)

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders


Er zijn 7 reacties geplaatst

Jolande Rommens-Musquetier | 7 februari 2016

Wanneer mogen alternatieve geneeswijzen op Zorgkaart? Er zijn een heleboel hele goede geaccrediteerde en gelicenseerde alternatief therapeuten die nog steeds niet op Zorgkaart staan.

Maarten | 11 oktober 2015

Zonder uw verbetering van uw individuele situatie tekort te doen wil ik u toch eens wijzen op de diverse artikelen en onderzoeken die er gedaan zijn naar natuurgeneeskunde en het oberon apparaat in het bijzonder.Het zoeken naar Oberon levert dan veel info op die u toch wel aan het denken zou kunnen zetten.
Fijn dat uw situatie is verbeterd, maar mogelijk dat de oorzaak van uw verbetering toch elders ligt en niet bij de werking van de behandeling door deze natuurarts.
U nam immers ook reguliere medicatie en volgde andere reguliere therapie.
Dat uw arts een apparaat als het oberon apparaat durft te gebruiken is ronduit schokkend en zelfs niet behorend bij zijn vak als reumatoloog. In Nederland is kwakzalverij niet verboden, de patiënt word geacht zelf onderscheidt te kunnen maken tussen serieuze en onzinbehandelingen en is ook vrij in die keuze, de zorgverzekeraar heeft echter geen plaats in deze (mijn mening) en dus moeten de kosten inderdaad voor eigen rekening zijn.

Jessica de Korte | 2 oktober 2015

Alternatieve geneeswijzen zijn in veel gevallen inderdaad goedkoper dan traditionele. Mijn pijnstillers kosten stukken meer dan bijvoorbeeld de behandelingen acupunctuur. En die pijnstillers worden wel volledig vergoed. (Jammer van dat eigen risico.)

Een Harry Potter-apparaat? Dat wordt over veel behandelingen/apparaten gezegd die nieuw zijn, en nog niet bewezen. Feit is: mijn huidige reumatoloog heeft me veel beter geholpen dan 100% traditionele dokters en specialisten. Door een combi van traditionele en alternatieve hulp.

De pijn die ik voel is eindelijk behapbaar. Ik kan weer functioneren zoals ik wil. Dus nee, ik blijf zeker niet mijlenver bij mijn reumatoloog vandaan. Het is juist fijn dat hij voor nieuwe dingen openstaat. Als die 'dingen' pas over 30 jaar worden bewezen, heb ik er zelf zo weinig aan. Misschien geeft hij me iets dat niet helpt, maar hij komt met genoeg dat wél helpt.

Roeland | 25 augustus 2015

Een reumatoloog die de Oberon inzet, daar zou ik mijlenver vandaan blijven.
Een waar Harry Potter-apparaat.

Rene | 10 augustus 2015

Ik kan mij volledig vinden in de stelling vinden, zelf doe ik zeer veel in alternatieve geneeswijze en ik zou willen dat men hiervoor meer zou vergoeden in plaats van minder. Het is beslist veel goedkoper, maar ik heb het gevoel dat de verzekeringen denken: "Wij betalen het niet meer, want zij kopen het toch zelf wel zodat de verzekeringen met nog meer en dik gevulde zakken aan de haal kunnen." Dit moest minimaal in de premie terug te vinden zijn want wij als alternatieve zijn goedkope klanten voor de verzekeringen maar wel dure premie betalers voor de verzekeringen.

Hans | 5 augustus 2015

In bovenstaande reactie kan ik me helemaal vinden. Als je werkzame middelen patenteert bewijs je ook dat het je er niet om gaat of je medemens daar beter wordt, omdat je de kennis ervan geheim houdt, en het middel alleen beschikbaar komt, als daar zwaar voor betaalt wordt. Nog helemaal afgezien of het wel werkt of niet.

Hanneke | 23 juli 2015

Het is een grof schandaal dat de zg alternatieven zo in het verdomhoekje zitten. Mede door de zorgverzekeraars. Maar niet minder door de farmaceutische industrie. Ze worden verdacht en belachelijk gemaakt. Steeds minder vergoedingen in het aanvullende pakket. Het zou heel veel geld en ellende besparen als dit eens veranderde. Als het weer gaat om de patient en niet om het groffe geld. Nu worden we vaak alleen maar zieker door de reguliere geneeskunde.


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.